Αρχική σελίδα
Αρχική σελίδα  English Version
  Επικοινωνία
banner-opap-07032016
Α.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΕΛ ΠΑΕ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 1932 ΠΑΕ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΑΣ 1904 Π ΑΟ ΚΑΣΣΙΟΠΗΣ ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ Γ.Σ. ΠΑΕ ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937 ΠΑΕ ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΓΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΠΑΕ ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΑΠΣ ΠΑΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΓΣ ΠΑΕ ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ ΛΑΜΙΑ 1964  Π.Α.Σ. ΠΑΕ ΝΕΟΣ ΑΧΑΡΝΑΙΚΟΣ Α.Ο. ΠΑΕ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ Γ.Σ. 1927 ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ Γ.Σ. 2005 ΠΑΕ ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ ΑΟ Π.Α.Ε. ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ ΜΓΣ ΠΑΕ ΤΡΙΚΑΛΑ ΑΟ ΠΑΕ ΧΑΝΙΑ Α.Ο. ΠΑΕ
Πρόγραμμα FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ 2015 - 2016
Προκηρύξη Πρωταθλήματος FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ 2015-2016
Πρόγραμμα ΝΕΩΝ FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ 2015-2016
Προκηρύξη Πρωταθλήματος ΝΕΩΝ FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ 2015-2016
Φύλλο Αγώνος
Έκθεση Παρατηρητή/ Εντυπο Αντικατάστασης
ΟΠΑΠ
Πρωτάθλημα / Πρόγραμμα FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ 2015 - 2016 / Προκηρύξη Πρωταθλήματος FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ 2015-2016
ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Β΄  ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 
                    ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ FOOTBALL LEAGUE  ΠΕΡΙΟΔΟΥ  2015 - 2016
      Η FOOTBALL LEAGUE έχοντας υπόψη :
 
1.       Τις διατάξεις του Καταστατικού της FOOTBALL LEAGUE
2.       Τις διατάξεις του Καταστατικού της Ε.Π.Ο., του Κανονισμού  Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.), καθώς και των Κανόνων Παιχνιδιού, όπως ισχύουν κάθε φορά.
3.       Τις διατάξεις των Κανονισμού Ιδιότητας και Μετεγγραφών Ποδοσφαιριστών και της Οικονομικής Εγκυκλίου της FOOTBALL LEAGUE, όπως ισχύουν κάθε φορά.
 
Π  Ρ  Ο  Κ  Η  Ρ  Υ  Σ  Σ  Ε  Ι
          Τους αγώνες του Επαγγελματικού Πρωταθλήματος της FOOTBALL LEAGUE ποδοσφαιρικής περιόδου 2015 – 2016 στους οποίους δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι παρακάτω δεκαοκτώ ( 18 )   ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες Π.Α.Ε. (εφεξής οι «ΠΑΕ»):
 

 
 
1.       

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ

2.       

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ  ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

3.       

ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ

4.       

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΓΣ

5.       
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
6.       
ΚΑΛΛΙΘΕΑ
7.       
ΚΑΣΣΙΟΠΗ ΑΟ
8.       

ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ

9.       

ΛΑΜΙΑ 1964

10.   
ΛΑΡΙΣΑ 1964
11.   
ΝΕΟΣ ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ
12.   

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937

13.   

ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΓΣ

14.   

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 2005

15.   

ΠΑΝΕΥΛΕΣΙΝΙΑΚΟΣ

16.   

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ

17.   

ΤΡΙΚΑΛΑ

18.

ΧΑΝΙΑ ΑΟ

 
 
 
Θα λάβουν μέρος  οι προαναφερόμενες ομάδες που έχουν νόμιμο δικαίωμα συμμετοχής στο Πρωτάθλημα της FOOTBALL LEAGUE.
Σε περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο (μη έγκαιρη δήλωση συμμετοχής ή ανάκληση της δήλωσης συμμετοχής τους ή όταν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για τη νόμιμη συμμετοχή τους), η έναρξη των πρωταθλημάτων δεν μπορεί να γίνει με το προκαθορισμένο αριθμό ομάδων, ο αριθμός τους δεν συμπληρώνεται για κανένα λόγο. (άρθρο 4 παρ.2).                        
¶ρθρο 1

Εφαρμοζόμενες διατάξεις

 
          Όλοι οι αγώνες του Πρωταθλήματος «FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ» διέπονται και διεξάγονται σύμφωνα με τις διατάξεις: α) των «Κανόνων του παιχνιδιού» (laws of the game), των αποφάσεων, εγκυκλίων που ισχύουν διεθνώς ως ορίζονται από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) και τη FIFA β) του Καταστατικού της Ε.Π.Ο., γ) του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) επαγγελματικών πρωταθλημάτων, δ) του Πειθαρχικού Κώδικα της Ε.Π.Ο., ε) του Καταστατικού της FOOTBALL LEAGUE, στ) Των αποφάσεων, εγκυκλίων και οδηγιών του Δ.Σ. της FOOTBALL LEAGUE, εφόσον δεν αντίκειται σε αντίστοιχες της Ε.Π.Ο., ζ) του Κανονισμού Ιδιότητας Μετεγγραφών της Ε.Π.Ο. η) Κανονισμού Προπονητών 2015.
 
¶ρθρο 2
Προκήρυξη
(άρθρο 7 του ΚΑΠ)
 
          Η προκήρυξη με μόνη την υπογραφή της από την Π.Α.Ε. αποτελεί σύμβαση ανεπιφύλακτης προσχώρησής της στους αγωνιστικούς, εμπορικούς και χορηγικούς όρους της παρούσας προκήρυξης και στις αντίστοιχες διατάξεις των Κανονισμών.
          Η αποδοχή της προκήρυξης με επιφύλαξη δεν γίνεται για κανένα λόγο δεκτή και έχει σαν συνέπεια τις κυρώσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του ΚΑΠ.
          Η δήλωση συμμετοχής (στην προκήρυξη) δεσμεύει επίσης τους ποδοσφαιριστές τους προπονητές και τα πάσης φύσεως μέλη της εκάστοτε Π.Α.Ε., χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη συμφωνία μεταξύ αυτών και της διοργανώτριας.
          Είναι, σε κάθε περίπτωση, υποχρεωτική η προσχώρηση των προβιβαζομένων ομάδων σε εν ισχύ συμβάσεις κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων (και τις σχετικές με αυτή συνοδευτικές-υποστηρικτικές συμβάσεις). Σε αντίθετη περίπτωση η ομάδα που προβιβάζεται δεν θα εγγράφεται ως μέλος της διοργανώτριας. (άρθρο 7 παρ.8)
           Όλες οι Π.Α.Ε., για να συμμετάσχουν στο Πρωτάθλημα «FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ» πρέπει υποχρεωτικά να συμμετέχουν με αντίστοιχες ομάδες και στο Πρωτάθλημα Υποδομής που διεξάγεται με ευθύνη της Διοργανώτριας Αρχής. Σε αντίθετη περίπτωση, απαγορεύεται η συμμετοχή ομάδων στα επαγγελματικά πρωταθλήματα ή αποβάλλονται απ’ αυτά σύμφωνα με το άρθρο 19 του Κ.Α.Π.

¶ρθρο 3

Δήλωση συμμετοχής
 
          1. Οι Π.Α.Ε. που συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα 2015 - 2016 πρέπει να καταθέσουν στη Διοργανώτρια Αρχή μέχρι τη Δευτέρα 31-08-2015 και ώρα 15:00, γραπτή δήλωση συμμετοχής, συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο, που αποστέλλεται στις ομάδες με ευθύνη της FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ. Το ανωτέρω έντυπο, το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα προκήρυξη, πρέπει να περιέλθει στη Διοργανώτρια Αρχή, μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο σε όλες τις ενδείξεις του.
 
          2. Επίσης μαζί με τη δήλωση συμμετοχής, πρέπει να καταθέσουν στη Διοργανώτρια Αρχή το Συνυποσχετικό Διαιτησίας/Δήλωση Π.Α.Ε. σε ειδικό έντυπο της Ε.Π.Ο., που επισυνάπτεται στην παρούσα. Το εν λόγω συνυποσχετικό Διαιτησίας /Δήλωση ΠΑΕ πρέπει να κατατίθεται με επικυρωμένο νόμιμα το γνήσιο της υπογραφής του υπογράφοντος εκπροσώπου και μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο σε όλες τις ενδείξεις του.
 
      3. Οι Π.Α.Ε. υποχρεούνται πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος, να υποβάλλουν τις παρακάτω καταστάσεις και έγγραφα στη Διοργανώτρια Αρχή:
   
     α) Αναλυτική Κατάσταση Δύναμης - Υγείας ποδοσφαιριστών, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά άρθρα του Κ.Α.Π., στην οποία θα αναγράφονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία των ποδοσφαιριστών (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, αριθμός δελτίο ΕΠΟ, αριθμός φανέλας, όνομα που αναγράφεται στην φανέλα) καθώς και η επωνυμία της Π.Α.Ε. που ανήκουν. Η κατάσταση θα πρέπει να φέρει τη ιατρική θεώρηση, στην οποία θα αναφέρεται ότι οι περιλαμβανόμενοι στην κατάσταση ποδοσφαιριστές είναι απολύτως υγιείς και ικανοί να αγωνίζονται σε αγώνες της ομάδας τους.
 
   β) Έγγραφη συγκατάθεση του Νομικού προσώπου που ανήκουν τα γήπεδα τα οποία δηλώνονται ως έδρες (κύρια και εναλλακτική) χωρίς περιοριστικούς όρους με αναφορά στην αποδοχή των ισχυουσών διατάξεων του Κ.Α.Π. και της παρούσας προκήρυξης. Πρέπει επίσης να αναφέρεται ρητά η παραχώρηση του γηπέδου προς χρήση για τους αγώνες της Π.Α.Ε. στο Πρωτάθλημα ενόψει της αγωνιστικής περιόδου 2015 -2016.
 
γ) Γνήσιο αντίγραφο, θεωρημένο από την Αστυνομία, της σύμβασης υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους ποδοσφαιριστές και τις οικογένειές τους, με ιατροφαρμακευτική ή ασφαλιστική εταιρεία (σε περίπτωση που η ΠΑΕ δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ). Επίσης οι ΠΑΕ που δεν θα συμμετάσχουν στην κεντρική ασφαλιστική διαχείριση, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η ασφαλιστική σύμβαση που θα συνάψουν, θα εφαρμόζεται και θα εξοφλείται μέχρι τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2015 - 2016.
 
¶ρθρο 4
Δικαίωμα και παράβολο συμμετοχής
 
          1. Το δικαίωμα συμμετοχής των Π.Α.Ε. στους αγώνες Πρωταθλήματος, συντελείται με την χωρίς επιφύλαξη αποδοχή της παρούσας και των προϋποθέσεων που τίθενται με τις διατάξεις των αποφάσεων του Δ.Σ. της FOOTBALL LEAGUE.
 
          2. Μαζί με την δήλωση συμμετοχής η Π.Α.Ε. πρέπει να καταβάλλει στη FOOTBALL LEAGUE σε μετρητά ή τραπεζική επιταγή, ή κατάθεση στην:
          α) Τράπεζα Πειραιώς: αριθμός λογαριασμού: 5126 – 063713 -203
                  IBAN: GR 3701721260005126063713203
 
              β) Εθνική Τράπεζα: αριθμός λογαριασμού: 080/673817  - 67
                  IBAN: 2601100800000008067381767
        
               γ) ποσό τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, ως δικαίωμα - (παράβολο) συμμετοχής της στο Πρωτάθλημα.
         
         
¶ρθρο 5
Γήπεδα τέλεσης των αγώνων-Αποκατάσταση ζημιών εντός και εκτός
των Αθλητικών Εγκαταστάσεων
 
          1. Σχετικά με τα γήπεδα τέλεσης των αγώνων εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του άρθρου 8 του Κ.Α.Π., όπως αυτό ισχύει σήμερα.
          2. Για την έγκυρη συμμετοχή ομάδας στο Πρωτάθλημα είναι απαραίτητη η κατάθεση στη διοργανώτρια  εγγράφων, ότι τα γήπεδα (η κύρια και η εναλλακτική έδρα) που θα χρησιμοποιήσει της έχουν παραχωρηθεί για χρήση για όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος της ποδοσφαιρικής περιόδου 2015 - 2016, σύμφωνα  με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει ο ΚΑΠ και η παρούσα προκήρυξη , με την επιφύλαξη της παρ. 3 του άρθρου 82 του Καταστατικού της ΕΠΟ (καμία ομάδα δεν μπορεί να δηλώσει να αγωνίζεται σε γήπεδο εκτός των ορίων της διοικητικής περιφέρειας στην οποία βρίσκεται η έδρα της). Εάν κατά τη διάρκεια των αγώνων, ομάδα από ενδεχόμενη αδυναμία (η οποία θα οφείλεται αποκλειστικά μόνο σε λόγους ακαταλληλότητας των γηπέδων απαγόρευσης ή ανυπαίτιας αδυναμίας χρήσης των ή εξαιτίας ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των γηπέδων και θα διαπιστώνεται από τη διοργανώτρια, ή άλλη αρμόδια αρχή) δεν μπορεί να αγωνισθεί στις έδρες που έχει δηλώσει έχει την υποχρέωση να δεχθεί, ως έδρα της, το γήπεδο που θα ορίσει η διοργανώτρια.
          3. Όλες ανεξαρτήτως οι ομάδες που διαθέτουν το γήπεδό τους για τους αγώνες πρωταθλημάτων, είτε των ιδίων είτε άλλων ομάδων ή αρχών (Δημοτικών, Εθνικών κ.λ.π.) οφείλουν επί ποινή απαραδέκτου της δήλωσης συμμετοχής, να επιτρέπουν την χρησιμοποίηση των γηπέδων αυτών και των εγκαταστάσεων για όλους τους αγώνες της διοργανώτριας, σύμφωνα με  τις διατάξεις των κανονισμών.
          Η ομάδα η οποία δηλώνει ως έδρα της γήπεδο το οποίο ανήκει σε άλλη ομάδα ή σε νομικό ή φυσικό πρόσωπο πρέπει να συνοδεύει τη σχετική της δήλωση με ανέκκλητη έγγραφη συγκατάθεση της ομάδας ή του φυσικού ή νομικού προσώπου, στην κυριότητα των οποίων ανήκει το γήπεδο που δηλώνεται ή του οποίου έχουν τη χρήση χωρίς περιοριστικούς όρους και για το σύνολο των προβλεπόμενων αγώνων.
          4. Επίσης εφαρμόζονται όσα ορίζονται στη  κείμενη νομοθεσία σχετικά με τις άδειες καταλληλότητας και διεξαγωγής αγώνα. Οι ΠΑΕ θα πρέπει να μεριμνήσουν για την έκδοση άδειας καταλληλότητας, καταθέτοντας τα σχετικά δικαιολογητικά, ώστε να ελεγχθούν έγκαιρα οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι άδειες καταλληλότητας είναι απαραίτητες, σύμφωνα με τον Αθλητικό Νόμο, για την έκδοση αδειών τέλεσης των αθλητικών συναντήσεων της αγωνιστικής περιόδου 2015 - 2016. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί άδεια καταλληλότητας για κάποιο γήπεδο/στάδιο και κατ’ επέκταση άδεια τέλεσης αγώνα από την αρμόδια Περιφέρεια, τότε η Διοργανώτρια Αρχή δεν θα δύναται να ορίζει αγώνες στο συγκεκριμένο γήπεδο και θα εφαρμόζονται όσα αναφέρονται στο παρόν άρθρο για ενδεχόμενη αδυναμία ΠΑΕ να αγωνισθεί στο γήπεδό της.
          5. Όλα τα γήπεδα, κατά την ημέρα τέλεσης των αγώνων, παραχωρούνται στη Διοργανώτρια (FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ), η οποία ορίζει το δικαίωμα αγωνιστικής εποπτείας και καθορίζει μόνη αυτή, κατά περίπτωση, τους όρους και τις προϋποθέσεις που διέπουν τη διεξαγωγή των αγώνων. Ειδικότερα, οι ΠΑΕ που μετέχουν στο Πρωτάθλημα FOOTBALL LEAGUE, υποχρεούνται να παραχωρούν το γήπεδο που χρησιμοποιούν ως έδρα και να το διαθέτουν στη FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ για ορισμό αγώνων, κατόπιν απόφασης της διοργανώτριας και συνυπολογίζοντας τα αρχικά δικαιώματα του παραχωρησιούχου.
Γηπεδούχες ομάδες είναι εκείνες που αγωνίζονται στα δικά τους γήπεδα ή στα γήπεδα άλλων ομάδων ή φυσικών νομικών προσώπων τα οποία όμως έχουν εξασφαλίσει με ρήτρα αποκλειστικής χρήσης οι ίδιες για όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος, έχοντας τα  απαραίτητα μέσα πρώτων βοηθειών.
          6. Σε περίπτωση άρνησης παραχώρησης ή κα διάθεσης του γηπέδου, κατά τη διάρκεια του Πρωταθλήματος, από την ΠΑΕ ή το νομικό πρόσωπο που ανήκει το γήπεδο, επιβάλλονται οι σχετικές ποινές που προβλέπει ο ΚΑΠ. Επιπλέον, επιβάλλεται σε βάρος της αρνούμενης ΠΑΕ, ή του Νομικού Προσώπου αντίστοιχα, η καταβολή των εξόδων μετακίνησης της αντιπάλου. Η επίκληση διενέργειας έργων ή βελτιώσεων στο γήπεδο, δεν θα λαμβάνεται υπόψη όσον αφορά στη διεξαγωγή αγώνων, εάν η FOOTBALL LEAGUE δεν έχει ενημερωθεί εγγράφως, τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από την έναρξης των πάσης φύσεως εργασιών, και δεν έχει χορηγηθεί η απαραίτητη έγκριση, μετά από αυτοψία των στελεχών της FOOTBALL LEAGUE.
          7. Τα γήπεδα των ΠΑΕ της FOOTBALL LEAGUE πρέπει να διαθέτουν κατάλληλο φωτισμό για τη διεξαγωγή νυχτερινών αγώνων, απαγορευομένης της διεξαγωγής αγώνων σε γήπεδα χωρίς την ως άνω προϋπόθεση.
          Οι ΠΑΕ που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Πρωτάθλημα της FOOTBALL LEAGUE και Κυπέλλου, οφείλουν να διαθέτουν, κατά αποκλειστική κυριότητα ή χρήση γήπεδο με την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας, με κατάλληλο χλοοτάπητα, με αποδυτήρια και να τηρούνται όλες οι προδιαγραφές του Αθλητικού Νόμου. Απαγορεύεται η διεξαγωγή αγώνων σε γήπεδα – στάδια που δεν διαθέτουν τις ανωτέρω προϋποθέσεις.
          Σε περίπτωση που οι προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου δεν πληρούνται για τις ΠΑΕ της FOOTBALL LEAGUE OΠΑΠ, η Διοργανώτρια έχει την υποχρέωση να ορίζει  με απόφασή της γήπεδο που να καλύπτει τις προϋποθέσεις αυτές, με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 του άρθρου 82 του Καταστατικού της ΕΠΟ. Eφ΄ όσον η διοργανώτρια κρίνει ότι ο χλοοτάπητας του γηπέδου δεν προσφέρεται για διεξαγωγή αγώνων επαγγελματικών ομάδων  ή εγκυμονεί κινδύνους για τους ποδοσφαιριστές με απόφασή της δεν ορίζει αγώνες στο γήπεδο αυτό μέχρι να επέλθει βελτίωση του χλοοτάπητα με μέριμνα της γηπεδούχου ομάδος.
             8. Στους αγώνες Πρωταθλήματος της FOOTBALL LEAGUE είναι υποχρεωτική, με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία ιατρού αγώνα, που θα είναι άλλος από τους ιατρούς των δύο ομάδων. Σε αντίθετη περίπτωση ο αγώνας δεν διεξάγεται με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η οποία χάνει τον αγώνα και της επιβάλλεται ποινή από επτά χιλιάδες (7.000) ευρώ έως σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ.
          Ο γιατρός του αγώνα θα πρέπει να κάθεται σε χώρο πίσω από τον πάγκο των ομάδων μαζί με τους τραυματιοφορείς και θα εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο, μόνο αν τον καλέσει ο διαιτητής, για να παρέχει ιατρική βοήθεια στον ίδιο και τους βοηθούς του καθώς και στους ποδοσφαιριστές στην περίπτωση που οι ομάδες δεν έχουν γιατρό στην αποστολή τους. Ο γιατρός αγώνα πρέπει να είναι διαφορετικό πρόσωπο από τους γιατρούς των δύο ομάδων που αγωνίζονται.
 9. Τα γήπεδα δεν θα χρησιμοποιούνται σε περίπτωση  που οι  έδρες των ομάδων δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του  άρθρου 10 του κανονισμού υποδομής γηπέδων σύμφωνα με την ΚΥΑ 46596/2004.
          Το γήπεδο/στάδιο που θα δηλώσει η κάθε ΠΑΕ για τη διεξαγωγή των εντός έδρας αγώνων της πρέπει να πληροί τους όρους και τις προδιαγραφές όπως ορίζονται από το άρθρο 8 του ΚΑΠ, ενώ η FOOTBALL LEAGUE δια της Τεχνικής Υπηρεσίας της, αναλαμβάνει την υποχρέωση της τελικής έγκρισης χρήσης  ή μη  του γηπέδου/σταδίου , ανάλογα με το περιεχόμενο της σχετικής μελέτης που θα υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία της, κατ’ εφαρμογή του Αθλητικού Νόμου.
            Κάθε γηπεδούχος Π.Α.Ε. οφείλει να εξασφαλίζει στη FOOTBALL LEAGUE τη διάθεση του γηπέδου του οποίου έχει τη χρήση, από την 10η π.μ. και μέχρι 2 ώρες μετά  τη λήξη του αγώνα την ημέρα που αυτός γίνεται στην έδρα της. Η Διοργανώτρια Αρχή ενεργεί στην περίπτωση αυτή σύμφωνα με την απόλυτη κρίση της και δεν επιτρέπεται ανάμιξη τρίτου στο έργο της.
          Οι γηπεδούχες ομάδες που χρησιμοποιούν γήπεδο που ανήκει σε άλλη αρχή παραλαμβάνουν κανονικά το γήπεδο και έχουν όλες τις απορρέουσες από τον Κανονισμό υποχρεώσεις έξι (6) τουλάχιστον , ώρες πριν τη διεξαγωγή του αγώνα. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο το γήπεδο καταστεί μετά την παραλαβή, αντικανονικό η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στη γηπεδούχο ομάδα.
          Σε κάθε περίπτωση η γηπεδούχος ομάδα είναι υπεύθυνη για την προετοιμασία του γηπέδου, τη λειτουργία του, το άνοιγμα των θυρών, καθώς και για κάθε μέτρο που καθιστά το γήπεδο κατάλληλο για τη διεξαγωγή του αγώνα. Οι εστίες, οι πάγκοι, τα σημαιάκια του κόρνερ, οι γραμμές του αγωνιστικού χώρου και οι γραμμές της τεχνικής περιοχής των πάγκων οφείλουν να πληρούν τις προϋποθέσεις και να είναι τοποθετημένα σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες παιχνιδιού. Η έλλειψη διχτύων στα τέρματα καθιστούν το γήπεδο αντικανονικό καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.
Σε περίπτωση άρνησης της γηπεδούχου Π.Α.Ε. να διαθέσει το γήπεδό της στη FOOTBALL LEAGUE, με απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της FOOTBALL LEAGUE,  εκτός των άλλων συνεπειών, επιβάλλεται σε αυτή χρηματική ποινή μέχρι 15.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής η ποινή αυτή διπλασιάζεται. Για τυχόν άρνηση του ιδιοκτήτη του γηπέδου αντικειμενική ευθύνη φέρει η γηπεδούχος ΠΑΕ για την οποία ισχύουν οι ίδιες ποινές.
10. Η ομάδα που δηλώνει ως έδρα της γήπεδο και δεν ανήκει στην ίδια, πρέπει να συνοδεύει τη σχετική της δήλωση με έγγραφη ανέκκλητη συγκατάθεση του Νομικού προσώπου που ανήκει το γήπεδο. Στη σχετική δήλωση πρέπει να αναφέρεται ρητά η αποδοχή των ισχυουσών διατάξεων του Κ.Α.Π. και της παρούσας προκήρυξης των φυσικών ή νομικών προσώπων στην κυριότητα των οποίων ανήκει το γήπεδο που δηλώνεται ή του οποίου έχει τη χρήση χωρίς περιοριστικούς όρους. Επιπροσθέτως, θα αναφέρεται ρητά η παραχώρηση του γηπέδου προς χρήση για τους αγώνες της, ενόψει της αγωνιστικής περιόδου 2015 - 2016. Σε αντίθετη περίπτωση, το γήπεδο δεν θα γίνεται δεκτό ως έδρα της ομάδας. Δύναται, μαζί με την δήλωση συμμετοχής και η δήλωση εναλλακτικής έδρας, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή αγώνα για οποιοδήποτε λόγο στην κύρια έδρα. Για την χρήση της εναλλακτικής έδρας, ισχύουν όσα αναφέρονται στο άρθρο 8 του ΚΑΠ.
          Αλλαγή έδρας μπορεί να γίνει μόνο λόγω ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του γηπέδου ή ακαταλληλότητας του γηπέδου που αποδεικνύεται εγγράφως από τα αρμόδια όργανα.
           Σε όλους τους αγώνες, εφόσον οι αγώνες είναι διπλοί, ο δεύτερος αγώνας διεξάγεται υποχρεωτικά στο γήπεδο της άλλης ομάδος (με την επιφύλαξη αποφάσεων τιμωρίας του γηπέδου). Η σχετική σειρά καθορίζεται με κλήρωση.
Σε περίπτωση που ΠΑΕ δεν μπορεί να αγωνισθεί ούτε στην κύρια έδρα που έχει δηλώσει, ούτε στην εναλλακτική έδρα, έχει την υποχρέωση να δεχθεί ως έδρα της το γήπεδο που θα ορίσει το Δ.Σ. της FOOTBALL LEAGUE.
           Η ομάδα που χρησιμοποιεί ένα τέτοιο γήπεδο έχει την υποχρέωση να καταβάλλει στον ιδιοκτήτη το 15% των εισπράξεων του αγώνα συν τα έξοδα ηλεκτροδότησης, όταν οι αγώνες τελούνται με προβολείς. Σε περίπτωση που οι εισπράξεις του αγώνα δεν καλύπτουν τα έξοδα διεξαγωγής του, τότε αυτά βαρύνουν τη γηπεδούχο ομάδα.   
 Για ακατάλληλο και αντικανονικό γήπεδο εφαρμόζονται όλα όσα προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 9 και 10 του Κ.Α.Π. - όπως ισχύει κάθε φορά- και οι σχετικές αποφάσεις της FOOTBALL LEAGUE .
11. Για τη διοργάνωση οποιασδήποτε εκδήλωσης (βράβευση, χορηγικές εκδηλώσεις για επικοινωνιακούς-προωθητικούς σκοπούς κ.α.) στα πλαίσια της διεξαγωγής των αγώνων του Πρωταθλήματος “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ”, είτε πριν την έναρξη του αγώνα είτε κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, οι Π.Α.Ε. οφείλουν υποχρεωτικά να ενημερώνουν εγγράφως τη “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ”, το αργότερο σαρανταοκτώ (48) ώρες πριν την έναρξη του αγώνα. Η “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ” λαμβάνοντας υπόψη το σκοπό, το τελετουργικό και τη διάρκεια της εκδήλωσης θα δίνει τη σχετική άδεια για την τέλεση της εκδήλωσης. Σε κάθε περίπτωση, για τη τέλεση οποιασδήποτε εκδήλωσης, θα πρέπει να υπάρχει σχετική έγγραφη έγκρισή της.
12. Οι ΠΑΕ οφείλουν να αναρτούν σε ειδικό ιστό του γηπέδου, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των αγώνων του Πρωταθλήματος της FOOTBALL LEAGUE, την επίσημη σημαία της FOOTBALL LEAGUE, όπου θα φέρεται αποκλειστικά διακριτικός τίτλος της Διοργανώτριας Αρχής. 
13. Η καταγραφή, καθώς και ο υπολογισμός των κάθε είδους ζημιών, εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα πιστοποιείται από την αρμόδια υπηρεσία της διοργανώτριας. Οι ζημιές που προκαλούνται από φιλάθλους ΠΑΕ, πριν, κατά την διάρκεια και μετά τη λήξη των αθλητικών συναντήσεων, εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων, που διεξάγονται οι ως άνω συναντήσεις, καταλογίζονται σε βάρος των ΠΑΕ, οι φίλαθλοι των οποίων προκάλεσαν τα επεισόδια. Από την ΟΠΑΠ Α.Ε. και από το ποσό των επιχορηγήσεων που δικαιούνται να λάβουν από αυτήν οι παραπάνω ΠΑΕ, παρακρατείται ποσό ανάλογο των ζημιών, το οποίο αποδίδεται στον ζημιωθέντα, βάσει των προσκομιζόμενων από αυτόν τιμολογίων πληρωμής, για αποκατάσταση των ζημιών, ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΥ της FOOTBALL LEAGUE. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι ως άνω επιχορηγήσεις, το ποσό καταβάλλεται μέσω της FOOTBALL LEAGUE, από τις υπαίτιες ΠΑΕ εντός ενός (1) μηνός. Σε περίπτωση μη καταβολής, συντρέχουν οι κυρώσεις του άρθρου 26 του Κ.Α.Π.
 
¶ρθρο 6
Ημέρα και ώρα τέλεσης των αγώνων
 
          1. Όλοι οι αγώνες θα διεξάγονται κυρίως Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή ή Δευτέρα, ή άλλη ημέρα που θα ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της FOOTBALL LEAGUE. Η Διοργανώτρια διατηρεί το δικαίωμα να ορίζει την διεξαγωγή αγώνα ή αγώνων και σε άλλες ημέρες, κατά την απόλυτη και αιτιολογημένη κρίση του, σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του ΚΑΠ, όπως ισχύει κάθε φορά.   
 
          2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η Διοργανώτρια δύναται να τροποποιεί με αιτιολογημένη απόφασή της την ώρα, ή και την ημέρα διεξαγωγής  των αγώνων, δίχως να παραβλέπονται, μεταξύ των άλλων, τα δικαιώματα της γηπεδούχου ΠΑΕ αναφορικά με τηλεοπτικές και χορηγικές συμβάσεις καθώς και οι σχετικές διατάξεις του ΚΑΠ. Στην περίπτωση αυτή η FOOTBALL LEAGUE υποχρεούται να ειδοποιήσει όλους τους ενδιαφερόμενους τουλάχιστον 48 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα. Οποιαδήποτε απόφαση από οποιοδήποτε όργανο να αλλάξει τη διεξαγωγή του αγώνα σε χρόνο μικρότερο των 48 ωρών, ρητά συνομολογείται ότι δεν λαμβάνεται υπόψη.
         
          3. Κατ’ εξαίρεση, το αρμόδιο καταστατικό όργανο της διοργανώτριας ή άλλο, εξουσιοδοτημένο επισήμως από την ίδια, δύναται να αποφασίσει αιτιολογημένα την μη τέλεση του αγώνα ή την τέλεση με διαφορετική ώρα έναρξης την επόμενη μέρα, εφόσον κρίνει ότι πιθανολογείται σφόδρα η μη τέλεσή του σύμφωνα με το άρθρο 21α του ΚΑΠ, ή για λόγους διαφύλαξης της ακεραιότητας, του κύρους και αδιάβλητου του πρωταθλήματος.
         
         
¶ρθρο 7
Βαθμολογία, βαθμολογική κατάταξη ομάδων  
 
          Ισχύουν τα όσα προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Α.Π., με σύστημα βαθμολογίας τρεις (3) βαθμοί για την νίκη, ένας (1) βαθμός για την ισοπαλία και μηδέν  (0) βαθμοί για την ήττα.
          Η κατάταξη των ομάδων στον βαθμολογικό πίνακα και η ολική ή μερική  επικύρωσή του  από το Δ.Σ. της FOOTBALL LEAGUE  θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 20 του Κ.Α.Π., όπως ισχύει  κάθε φορά.
 
 
¶ρθρο 8
Προβιβασμός - υποβιβασμός
 1.      Από την FOOTBALL LEAGUE την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 θα προβιβασθούν στη SUPER LEAGUE δύο (2) ομάδες οι οποίες θα έχουν λάβει αδειοδότηση SUPER LEAGUE 2016-17 από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ.
Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις 2 πρώτες θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα περιόδου 2015-16 οφείλουν να έχουν αδειοδότηση Super League 2016-17 προκειμένου να προβιβασθούν στην ανώτερη κατηγορία. Σε περίπτωση που μία εκ των δύο ή και οι δύο ΠΑΕ δεν έχει αδειοδότηση τότε τη θέση της/τους καταλαμβάνει η αμέσως επόμενη ομάδα η οποία έχει αδειοδότηση και έχει καταλάβει την 3η ή 4η θέση στον βαθμολογικό πίνακα. (π.χ. σε περίπτωση που η ομάδα που κατάλαβε την 1η θέση δεν έχει αδειοδότηση την θέση της καταλαμβάνει η αμέσως επόμενη αδειοδοτημένη ομάδα που μπορεί να είναι και η ομάδα που έχει καταλάβει την 3η θέση κ.ο.κ.)
 
2.         Οι ΠΑΕ που θα καταλάβουν τις τέσσερις ( 4 ) τελευταίες θέσεις  στο βαθμολογικό πίνακα της FOOTBALL LEAGUE, υποβιβάζονται απ’ ευθείας στην αμέσως κατώτερη κατηγορία. Σε περίπτωση συμμετοχής λιγότερων ομάδων τότε ο αριθμός των υποβιβαζομένων ομάδων θα διαμορφώνεται αντίστοιχα (μετά και την ολοκλήρωση ενδεχόμενης διαδικασίας αγώνων κατάταξης) της βαθμολογικής κατάταξης του Πρωταθλήματος FOOTBALL LEAGUE, υποβιβάζονται απ’ ευθείας στην αμέσως κατώτερη κατηγορία.
3. Από τη «Γ’ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ» ανέρχονται στη FOOTBALL LEAGUE τέσσερις (4) ομάδες την αγωνιστική περίοδο 2016 – 2017.
4. Στο Πρωτάθλημα της FOOTBALL LEAGUE κατά την αγωνιστική περίοδο 2016 - 2017 δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν δεκαοκτώ (18) ΠΑΕ, σύμφωνα και με όσα προβλέπονται στο σχετικό άρθρο της παρούσης.
5. Καμία αλλαγή δεν επιτρέπεται στον αριθμό των προβιβαζόμενων – υποβιβαζομένων  ομάδων σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 6 του ΚΑΠ.
6. Σε περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, η έναρξη του Πρωταθλήματος την αγωνιστική περίοδο 2016 - 2017 δεν μπορεί να γίνει με τον προκαθορισμένο αριθμό ομάδων, ο αριθμός τους δεν συμπληρώνεται για κανένα λόγο, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 του ΚΑΠ.
¶ρθρο 9

Πρόγραμμα αγώνων

 
          Ισχύουν όσα προβλέπονται από τις διατάξεις του Κ.Α.Π. όπως ισχύει κάθε φορά, σε συνδυασμό με το καταστατικό, τις συμβάσεις κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών και συναφών δικαιωμάτων και τις εκάστοτε αποφάσεις των καταστατικών οργάνων της FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ.
          Το πρόγραμμα των αγώνων κοινοποιείται μετά την κλήρωση του πρωταθλήματος της FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ στις συμμετέχουσες ομάδες.
          Ομάδα που έχει τιμωρηθεί με απόφαση του Τ.Δ.Δ./ΕΠΟ θα της επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 24 παρ.5 όπως ισχύει σήμερα.
          Ομάδα που δεν κατέρχεται να αγωνισθεί ή παραιτηθεί από αγώνα ή αγώνες ή παρουσιάζεται στον αγωνιστικό χώρο με λιγότερους του ελάχιστου επιτρεπόμενου ορίου ποδοσφαιριστές για την έναρξή του, χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, εκτός από την καταβολή κάθε σχετικής δαπάνης, τιμωρείται με απώλεια του αγώνα, χρηματική ποινή από οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ έως σαράντα (40.000) ευρώ και αφαίρεση τριών (3) βαθμών από τον πίνακα του Πρωταθλήματος.
         
¶ρθρο 10
Οικονομική οργάνωση και επιστασία των αγώνων – Έξοδα Διαιτησίας Αγώνων
 
1.       Η οικονομική οργάνωση, επιστασία και έλεγχος εισόδου των θεατών στο γήπεδο, ανήκει στην ΕΠΟ. Οι γηπεδούχες ομάδες είναι υπεύθυνες για την οικονομική εκκαθάριση των αγώνων, την οποία προσυπογράφει, υποχρεωτικά, ο οριζόμενος από την ΕΠΟ υπεύθυνος οικονομικής επιστασίας, λαμβάνοντας και ένα (1) αντίγραφο το οποίο καταθέτει στην ΕΠΟ. Οι δαπάνες βαρύνουν την γηπεδούχο ΠΑΕ και περιλαμβάνονται στο Φύλλο Εκκαθάρισης του Αγώνα.
         
      2. Για  τους   πάσης  φύσεως  αγώνες  η  υπόχρεη  ομάδα οφείλει να καταθέτει στη διοργανώτρια το αργότερο μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την ημέρα τέλεσης του αγώνα η οποία δεν υπολογίζεται το φύλλο εκκαθάρισης μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά του και τα χρηματικά ποσοστά που δικαιούται η διοργανώτρια και η ΕΠΟ πρέπει να κατατίθενται σε μετρητά ή με τραπεζική επιταγή. Σε περίπτωση με τήρησης των ανωτέρω η Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων παραπέμπει τη γηπεδούχο ομάδα στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.
          Πέραν των ανωτέρω αναφερομένων χρηματικών ποσών το ποσοστό της Ε.Π.Ο. 4,5% (4% ΕΠΟ + 0,5 ΕΛΠΠ) σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 8α του Κ.Α.Π., αποδίδεται απευθείας στην ΕΠΟ εντός δύο ημερών από τις ομάδες στις οικείες ΕΠΣ.
     3. Εάν η ΠΑΕ δεν αποστέλλει εκκαθαρίσεις των αγώνων τότε η διοργανώτρια την καλεί εγγράφως να συμμορφωθεί μέσα σε πέντε (5) ημέρες. Αν και το πενθήμερο αυτό παρέλθει άπρακτο, η υπαίτια ομάδα αποκλείεται από τον πρώτο επίσημο αγώνα της, καθώς και από τους αμέσως επόμενους μέ­χρις ότου συμμορφωθεί τους οποίους και χάνει με τέρματα μηδέν (0) τρία (3) υπέρ των αντιπάλων της, μετά από απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της FOOTBALL LEAGUE στο οποίο παραπέμπεται αυθημερόν μετά την παρέλευση πενθημέρου από την υπηρεσία της Διοργανώτριας για την επιβολή της προβλεπόμενης κύρωσης, ήτοι του αποκλεισμού από το πρωτάθλημα μέχρι εξοφλήσεως της οφειλής.  
Η διαδικασία είσπραξης των κάθε είδους προστίμων, γίνεται εντός τριάντα (30) ημερών, στο ταμείο της Ε.Π.Ο. και για το λόγο αυτό η FOOTBALL LEAGUE  πρέπει να κοινοποιεί άμεσα στην ΕΠΟ, τις ποινές που επιβάλλει η Πειθαρχική Επιτροπή.
- 2014τέχει στο Πρωτάθλημα 2013
          4. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της οικονομικής εγκυκλίου σε συνδυασμό με το άρθρο 26 του ΚΑΠ.
¶ρθρο 11

Παρατηρητής Αγώνα

 

          1. Σύμφωνα με το άρθρο 13 του ΚΑΠ, και τον κανονισμό παρατηρητών αγώνων της ΕΠΟ, ο οποίος και καθορίζει τα ειδικότερα καθήκοντα των παρατηρητών αγώνων, σε συνδυασμό με τις ανάγκες της διοργανώτριας, η Διοργανώτρια Αρχή ορίζει παρατηρητή αγώνα για όλους τους αγώνες της αρμοδιότητάς της.

2. Ο παρατηρητής αγώνα  εκτός των καθηκόντων που αναφέρονται στους ως άνω κανονισμούς, συμμετέχει στη σύσκεψη για τα μέτρα τάξης και ασφαλείας που πραγματοποιείται πριν τον αγώνα, στο γήπεδο διεξαγωγής του αγώνα. Σε περίπτωση που αδυνατεί να παρευρεθεί, αναπληρώνεται από άλλον παρατηρητή που θα ορίζει η Διοργανώτρια κατά περίπτωση.
          3. Ο παρατηρητής αγώνα  έχει ως έργο του τη μέριμνα για τη διασφάλιση των προϋποθέσεων ομαλής διεξαγωγής αγώνα μέσα στο χώρο που περιβάλλεται από την εσωτερική περίφραξη του γηπέδου. Στο χώρο αρμοδιότητας του παρατηρητή ανήκει και ο χώρος που βρίσκεται μπροστά στα αποδυτήρια, το προαύλιο, ο διάδρομος, η καταπακτή και οι τυχόν άλλοι συναφής χώροι με εξαίρεση τον κυρίως αγωνιστικό χώρο για τον οποίο υπεύθυνοι είναι ο διαιτητής του αγώνα, οι βοηθοί του και ο τέταρτος διαιτητής.
          4. Ειδικότερα, απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο των αποδυτηρίων διαιτητών οποιουδήποτε αξιωματούχου και ποδοσφαιριστή ομάδων. Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται η αντίστοιχη ποινή που προβλέπεται στον Πειθαρχικό Κώδικα. Οποιοδήποτε έγγραφο απευθύνεται από τις ομάδες προς τους διαιτητές (λίστα ποδοσφαιριστών, αξιωματούχων, διατύπωση θέσεων, κατάσταση υγείας νόμιμα θεωρημένη) παραδίδεται στον Παρατηρητή Αγώνα εβδομήντα πέντε λεπτά ( 75’ ) πριν την έναρξη, ο οποίος το προσκομίζει στον διαιτητή και δίνει από ένα αντίγραφο στις δύο ομάδες .
          5. Οποιοδήποτε έγγραφο απευθύνεται από τις ομάδες (λίστα ποδοσφαιριστών, αξιωματούχων, διατύπωση θέσεων κλπ) παραδίδεται στον παρατηρητή του αγώνα , ο οποίος και το προσκομίζει στον διαιτητή σύμφωνα με την παράγραφο 6 άρθρο 12 του ΚΑΠ.

Στον αγωνιστικό χώρο ο διαιτητής επιτρέπει βάσει των καταστάσεων που του παραδίδουν οι διαγωνιζόμενες ομάδες, να εισέρχονται και να παραμένουν, εφ’ όσον του επιδείξουν την ταυτότητά τους (αστυνομική ή επαγγελματική – πιστοποίηση δελτίου προπονητή) μόνο τα εξής πρόσωπα: 

 
·        Ο γιατρός του αγώνα και ένας γιατρός κάθε ομάδας
·        Ένας εκπρόσωπος της κάθε ομάδας
·        Ο φυσικοθεραπευτής της κάθε ομάδας
·        Ο προπονητής κάθε ομάδος και ο τυχόν βοηθός του
·        Ο γυμναστής της ομάδος
·        Ο προπονητής των τερματοφυλάκων της ομάδας
·        Ο διερμηνέας της ομάδας
·        Δύο τραυματιοφορείς
 
6. Η “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ” εκδίδει τις ακόλουθες ονομαστικές κάρτες διαπίστευσης για την κάθε Π.Α.Ε.:
 
α) Οκτώ (8) ονομαστικές κάρτες διαπίστευσης για το προσωπικό των εντός έδρας αγώνων που αναφέρονται στο ¶ρθρο 11 του παρόντος.
 
β) Δύο (2) ονομαστικές κάρτες διαπίστευσης (διαφορετικού χρώματος) για τους εκτός έδρας αγώνες και συγκεκριμένα για τον Υπεύθυνο Ασφαλείας και τον Παρατηρητή αγώνα.
 
           7.  Κάθε ομάδα θα πρέπει να διορίσει έναν Υπεύθυνο Ασφαλείας Αγώνων και έναν αναπληρωτή Υπ. Ασφαλείας Αγώνων. Τα πρόσωπο αυτό πρέπει να έχει εμπειρία στη συνεργασία με δημόσιες αρχές και αστυνομικές αρχές, ως επίσης και εμπειρία σε θέματα που αφορούν στη διοργάνωση αγώνων, εποπτεία θεατών, έλεγχο του πλήθους, τη διάθεση εισιτηρίων και κάθε άλλο θέμα που αφορά στη διασφάλιση της τάξης και της ασφάλειας σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.  
 
            8. Οι Π.Α.Ε. θα πρέπει να αποστείλουν στη “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ” μέχρι την 11-09-2015, τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, φωτογραφία) του προσωπικού διοργάνωσης του αγώνα που αναφέρεται στο ¶ρθρο 11 του παρόντος Κανονισμού προκειμένου να εκδοθούν οι ονομαστικές κάρτες διαπίστευσης. Η διοργανώτρια θα αποστείλει τις κάρτες διαπίστευσης στις Π.Α.Ε. πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.
 
  9. Η διαπίστευση επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση στους χώρους ευθύνης του προσωπικού διοργάνωσης του αγώνα κατά τη διεξαγωγή των εντός έδρας αγώνων (όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο), στους οποίους συμμετέχει η Π.Α.Ε. την οποία εκπροσωπούν. Οι Π.Α.Ε. είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για αποφάσεις και ενέργειες των στελεχών αυτών. Η γηπεδούχος Π.Α.Ε. είναι υποχρεωμένη να επιτρέπει την είσοδο στα διαπιστευμένα στελέχη της φιλοξενούμενης Π.Α.Ε.
 
10. Ωστόσο, ενενήντα λεπτά ( 90’ ) πριν την έναρξη του εκάστοτε αγώνα ή από τη στιγμή άφιξης των ομάδων και των διαιτητών, η πρόσβαση στα αποδυτήρια και στον αγωνιστικό χώρο θα επιτρέπεται μόνο στα πρόσωπα που αναγράφονται στο Φύλλο Αγώνα, καθώς και στα διαπιστευμένα άτομα από τη FOOTBALL LEAGUE (ο Υπεύθυνος Ασφαλείας της κάθε Π.Α.Ε. και ο παρατηρητής αγώνα). Σε αντίθετη περίπτωση, η παρουσία μη – διαπιστευμένων ή μη – αναγραφομένων στο Φύλλο Αγώνα προσώπων θα καταγράφεται στην Έκθεση του Παρατηρητή Αγώνα και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον Κ.Α.Π. τιμωρίες.
 
11. Σε περίπτωση που ο Παρατηρητής Αγώνα  κρίνει πως κάποιος από τους παρευρισκομένους εμποδίζει την ομαλή τέλεση του αγώνα, δύναται να ζητήσει την απομάκρυνσή του από τους προαναφερόμενους χώρους. Αν ο συγκεκριμένος παρευρισκόμενος αρνηθεί να απομακρυνθεί ο Παρατηρητής Αγώνα  οφείλει να ζητήσει τη συνδρομή της Αστυνομίας και να καταγράψει το συμβάν στην έκθεσή του.
 
12. AΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο και στον πάγκο των αναπληρωματικών, του προπονητή που δεν παρέδωσε το δελτίο πιστοποίησης.
         
13. Απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο των αποδυτηρίων διαιτητών οποιουδήποτε αξιωματούχου και ποδοσφαιριστή των ομάδων.  Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται η αντίστοιχη ποινή που προβλέπεται στο άρθρο 26, παράγραφος 1, 2. 3 του πειθαρχικό κώδικα.
14. Ο Πρόεδρος και ο Μεγαλομέτοχος  απαγορεύεται να κάθονται στον πάγκο με οποιαδήποτε ιδιότητα.
 
 
¶ρθρο 12
Ασφάλιση ποδοσφαιριστών
 
1. Κάθε ομάδα της FOOTBALL LEAGUE, δύναται να συνάπτει για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο σύμβαση υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης (περιλαμβάνοντας όλες τις καλύψεις που επιβάλλει ο νόμος) για τους ποδοσφαιριστές και να καταθέτει το σχετικό ασφαλιστήριο, νομίμως επικυρωμένο από την αστυνομία, για επικύρωση στην διοργανώτρια νομίμως υπογεγραμμένο.
     2. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η ασφάλιση των ποδοσφαιριστών από τις ΠΑΕ κατά τα ανωτέρω, η ασφάλιση των ποδοσφαιριστών και των προστατευομένων μελών τους , θα γίνει με μέριμνα της FOOTBALL LEAGUE.
  
¶ρθρο 13
Στολές ομάδων
  
1.  Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής ποδοσφαιριστών στους αγώνες του Πρωταθλήματος της FOOTBALL LEAGUE είναι να φορούν σε όλη τη διάρκεια αυτών τη στολή τους, η οποία υποχρεωτικά περιλαμβάνει:
 
         i.            Φανέλα
       ii.            Παντελονάκι
      iii.            Κάλτσες
     iv.            Ποδοσφαιρικά υποδήματα
       v.            Επικαλαμίδες
 
          2. Οι Π.Α.Ε. που μετέχουν στο Πρωτάθλημα της FOOTBALL LEAGUE θα πρέπει, στη δήλωση συμμετοχή τους στο Πρωτάθλημα, να δηλώσουν στη διοργανώτρια αρχή μία (1) εναλλακτική ποδοσφαιρική στολή. Στην ευχέρεια των Π.Α.Ε. υπάρχει η δυνατότητα να έχουν στη διάθεσή τους και άλλες εναλλακτικές ποδοσφαιρικές στολές τις οποίες πρέπει επίσης να δηλώσουν στη διοργανώτρια αρχή.
          3. Τα κυρίαρχα χρώματα της πρώτης και της δεύτερης ποδοσφαιρικής στολής πρέπει να είναι τελείως διαφορετικά και αντίθετα μεταξύ τους, όπως επίσης το κυρίαρχο χρώμα της κάθε επιλογής δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δευτερεύον χρώμα στην ποδοσφαιρική στολή της άλλης επιλογής. Η διαφορά μεταξύ των ποδοσφαιρικών στολών πρέπει να είναι τόσο εμφανής ώστε να μπορούν δύο διαφορετικές ομάδες, φορώντας δύο (2) από τις εναλλακτικές στολές της εκάστοτε Π.Α.Ε., να αγωνιστούν κανονικά.
          4. Κανένα υλικό που χρησιμοποιείται στην ποδοσφαιρική στολή δεν πρέπει να δημιουργεί αντανάκλαση, ή να μεταβάλλεται το χρώμα του λόγω άλλων παραγόντων (π.χ. ήλιος, φώτα, νερό, κ.λ.π.).
5. Οι ποδοσφαιρικές στολές των Π.Α.Ε. που μετέχουν στο Πρωτάθλημα της FOOTBALL LEAGUE,θα πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένες ώστε να διαφέρουν εμφανώς από το σχεδιασμό και τα χρώματα των στολών των διαιτητών του εκάστοτε αγώνα.
          6. Η γηπεδούχος ομάδα υποχρεούται να φορά τη στολή της πρώτης επιλογής, εκτός εάν οι δύο διαγωνιζόμενες Π.Α.Ε. συμφωνήσουν για κάτι διαφορετικό. Σε αυτή την περίπτωση, η FOOTBALL LEAGUE θα πρέπει να ενημερώνεται εγγράφως από τη γηπεδούχο Π.Α.Ε. (με αντίστοιχη κοινοποίηση στη φιλοξενούμενη Π.Α.Ε.) τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα.
          7. Σε περίπτωση που ο διαιτητής του αγώνα κρίνει ότι τα χρώματα των ποδοσφαιρικών στολών των δύο συλλόγων μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση, η φιλοξενούμενη ομάδα υποχρεούται να φορέσει εναλλακτική επιλογή ή οποιονδήποτε συνδυασμό κριθεί ικανοποιητικός. Στην περίπτωση που η φιλοξενούμενη ομάδα αρνηθεί ή επικαλεστεί αδυναμία να φορέσει εναλλακτική επιλογή τότε, και εφόσον δεν έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ των διαγωνιζόμενων ομάδων, η γηπεδούχος ομάδα υποχρεούται να φορέσει εναλλακτική επιλογή ή οποιονδήποτε συνδυασμό κριθεί ικανοποιητικός και η φιλοξενούμενη ομάδα τιμωρείται με πρόστιμο και σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Α.Π. Ο διαιτητής διατηρεί το τελικό δικαίωμα κρίσης εκ των χρωμάτων των ποδοσφαιρικών στολών.
         8. Τα χρώματα στα επί μέρους τμήματα της ενδυμασίας του τερματοφύλακα (φανέλα, παντελονάκι και κάλτσες), πρέπει να είναι εμφανώς διαφορετικά από τα αντίστοιχα των ποδοσφαιριστών του συλλόγου του. Επιπλέον, η στολή που θα φοράει κατά τη διάρκεια του εκάστοτε αγώνα θα πρέπει να έχει εμφανώς διαφορετικά χρώματα από τον αντίπαλο σύλλογο και τη στολή των διαιτητών.
9. Οι αριθμοί στις ποδοσφαιρικές στολές πρέπει να κυμαίνονται από το 01 ένα (1) έως το ενενήντα εννέα (99).
10.  Σε ότι αφορά τη δήλωση των αριθμών φανέλας με τον οποίο θα αγωνίζονται οι ποδοσφαιριστές και τις προϋποθέσεις αντικατάστασης αριθμού ισχύουν όλα όσα αναφέρονται στις διατάξεις του Κ.Α.Π.
 
          11 Οι ομάδες έχουν το έμβλημά τους, που αποτυπώνεται στο επάνω αριστερό σημείο της φανέλας των ποδοσφαιριστών, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Κ.Α.Π. Επίσης υποχρεωτικά στο άνω μέρος της χειρός και πριν από το τέλος του βραχίονα, αποτυπώνεται έμβλημα που περιέχει το όνομα της διοργανώτριας.
          12. Το όνομα και έμβλημα της Π.Α.Ε. που παρουσιάζονται στην εμφάνιση της ομάδας πρέπει να είναι επίσημα κατοχυρωμένα από το επικυρωμένο καταστατικό του συλλόγου. Επίσης, πρέπει να κατατεθούν επισήμως στη FOOTBALL LEAGUE για έγκριση και δεν πρέπει να περιλαμβάνουν κανένα είδος διαφήμισης ή εμπορικού προϊόντος, εκτός εάν έχει καταχωρηθεί ως επωνυμία στο επικυρωμένο καταστατικό του συλλόγου.
          13. Στην περίπτωση που δεν αποτυπώνεται το έμβλημα στη φανέλα των ποδοσφαιριστών ή είναι διαφορετικό από αυτό που ορίζει το άρθρο 66 παρ. 2 του Ν. 2725/99, όπως αυτό και τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, η ομάδα θα τιμωρείται με χρηματική ποινή ύψους έως 5.000 ευρώ.
          14. Για θέματα διαφήμισης χορηγού εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις των κανονισμών των Διεθνών Ομοσπονδιών και του Κ.Α.Π.
15. Για τις Π.Α.Ε. που μετέχουν στο Πρωτάθλημα της FOOTBALL LEAGUE, επιτρέπεται η διαφήμιση χορηγών στα επί μέρους τμήματα της ενδυμασίας των ποδοσφαιριστών και συγκεκριμένα στη φανέλα και στο παντελονάκι.
16. Η διαφήμιση, άμεση ή έμμεση, προϊόντων που είναι αντίθετα με την αθλητική ιδέα απαγορεύεται. Επίσης, απαγορεύεται η διαφήμιση προϊόντων καπνού και δυνατών αλκοολούχων ποτών, τα συνθήματα πολιτικού, θρησκευτικού, ή φυλετικού περιεχομένου, καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει ή να προσβάλλει το δημόσιο αίσθημα. Τέλος, απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση διαφήμιση εταιρείας που χωρίς δικαίωμα διεξάγει στοίχημα για την έκβαση ιπποδρομιακών, ή ατομικών παιχνιδιών, ή αθλημάτων, προκαθορισμένης ή μη, απόδοσης (Ν.2433/96 άρθρο 2).
          17. Τα χρώματα στα επί μέρους τμήματα της ενδυμασίας των τερματοφυλάκων (φανέλα, παντελονάκι και κάλτσες), πρέπει να είναι εμφανώς διαφορετικά από τα αντίστοιχα των ποδοσφαιριστών του συλλόγου του. Επιπλέον, η στολή που φοράει κατά τη διάρκεια του εκάστοτε αγώνα θα πρέπει να έχει εμφανώς διαφορετικά χρώματα από τη στολή που φοράει ο αντίπαλος σύλλογος καθώς και τα χρώματα της στολής των διαιτητών.
          18. Επικίνδυνα αντικείμενα (κολιέ, σκουλαρίκια, κτλ.) απαγορεύονται αυστηρά και θα πρέπει να αφαιρούνται πριν την έναρξη του αγώνα.       
          19. Σε περίπτωση  που τα χρώματα της ομάδας είναι όμοια ή παρεμφερή , η φιλοξενούμενη ομάδα υποχρεούται να εμφανιστεί με την εναλλακτική στολή της. Εφ΄ όσον όμως δεν υπάρχει αυτή, τότε η γηπεδούχος ομάδα υποχρεούται να εμφανιστεί με την εναλλακτική της στολή. Η φιλοξενούμενη ομάδα τιμωρείται για την παράβαση αυτή με χρηματική ποινή είκοσι χιλιάδων ( 20.000 ) ευρώ.
          20. Οι ομάδες της FOOTBALL LEAGUE είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν εγγράφως στη Διοργανώτρια προ της ενάρξεως του Πρωταθλήματος τον αριθμό φανέλας με τον οποίο θα αγωνίζονται καθ ΄ όλη τη διάρκεια του Πρωταθλήματος.
          21. Αλλαγή της παραπάνω δήλωσης επιτρέπεται μόνο κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου και σε περίπτωση απόκτησης ή αποχώρησης ποδοσφαιριστή με την υποβολή νέας δήλωσης από την ομάδα.
¶ρθρο 14
Έπαθλα  Πρωταθλήματος
 
          Στην Π.Α.Ε. που θα καταλάβει την πρώτη θέση στη βαθμολογική κατάταξη του πίνακα του Πρωταθλήματος της FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ θα απονεμηθεί Κύπελλο και στους ποδοσφαιριστές μετάλλια. Μετάλλια απονέμονται σε όλους τους ποδοσφαιριστές που ανήκουν στην δύναμη της ομάδας κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος, στο προπονητικό προσωπικό  της ομάδας και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Πρωταθλήτριας Π.Α.Ε.
 
¶ρθρο 15
Επίλυση Αθλητικών Διαφορών – Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου
 
          Οι πάσης φύσεως αθλητικές διαφορές που ανακύπτουν από την εφαρμογή των κανονισμών, της προκήρυξης και αφορούν τις ομάδες που μετέχουν στους αγώνες του Πρωταθλήματος και κάθε πρόσωπο που συνδέεται με αυτές με οποιαδήποτε σχέση και ιδιότητα, επιλύονται μόνο από τα αρμόδια θεσμοθετημένα διαιτητικά όργανα, που λειτουργούν υπό την αιγίδα της Ε.Π.Ο. Με τη δήλωση συμμετοχής στο Πρωτάθλημα οι Π.Α.Ε. συμφωνούν, αποδέχονται και καθιστούν αποκλειστικά αρμόδια διαιτητικά όργανα για την επίλυση των διαφορών, τα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς, όπως ισχύουν κάθε φορά. Η εν λόγω δέσμευση αποκλείει τη δυνατότητα των ΠΑΕ να προσφύγουν σε κάθε περίπτωση, ενώπιων των τακτικών αστικών δικαστηρίων, με οποιαδήποτε διαδικασία, περιλαμβανόμενης και της ειδικής διαδικασίας των άρθρων 682 επ. ΚΠολΔ.
          ‘Ολες οι σχετιζόμενες με το ποδόσφαιρο διαφορές στις οποίες θα εμπλέκονται όλα τα νομικά ή φυσικά πρόσωπα & αφού όλες οι άλλες εσωτερικές διαδικασίες και ένδικα μέσα έχουν εξαντληθεί, αποτελούν αντικείμενο διαιτησίας στο Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου.
 
 
¶ρθρο 16
Υποχρεώσεις στην διάρκεια του αγώνα -
Ραδιοτηλεοπτικές Ηλεκτρονικές μεταδόσεις
 
1.     Εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 29 του ΚΑΠ , όπως ισχύουν κάθε φορά.
2. Οι Π.Α.Ε. οφείλουν να σέβονται στο ακέραιο και να υλοποιούν κάθε συμβατική δέσμευση που έχει αναλάβει η “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ” έναντι των κατόχων τηλεοπτικών δικαιωμάτων σύμφωνα με την Κεντρική Διαχείριση Τηλεοπτικών Δικαιωμάτων (OTE TV κλπ). Σε περίπτωση που, λόγω παραβίασης τέτοιων προβλέψεων από Π.Α.Ε., επέλθει ζημία εις βάρος της “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ” (λ.χ. κατάπτωση ποινικών ρητρών, μείωση συμβατικού ανταλλάγματος κ.λ.π.), η σχετική ζημία θα μεταφέρεται στην υπαίτια Π.Α.Ε. από την οποία θα γίνεται η σχετική παρακράτηση από οποιοδήποτε καταβλητέο σε αυτή ποσό εξ οιασδήποτε αιτίας είτε (αν δεν επαρκεί το ποσό εκ της προαναφερθείσης παρακράτησης) δια της γέννησης ισόποσης απαίτησης της “FOOTBALL LEAGUE” κατά της υπαίτιας Π.Α.Ε.
3.  Σε κάθε περίπτωση η είσοδος των ραδιοτηλεοπτικών και λοιπών συνεργείων, στο γήπεδο επιτρέπεται μόνο μετά από σχετική έγγραφη άδεια της Διοργανώτριας Αρχής, η οποία είναι καθ’ όλα αρμόδια για τον έλεγχο και την εκχώρηση δικαιώματος μαγνητοσκόπησης, μετάδοσης ή αναμετάδοσης των αγώνων της FOOTBALL LEAGUE  και υπό την προϋπόθεση ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός θα έχει εγγράφως συμφωνήσει με τη FOOTBALL LEAGUE τα οικονομικά ανταλλάγματα για την προς αυτόν εκχώρηση των ραδιοφωνικών δικαιωμάτων των αγώνων.
α) Η παραβίαση των ανωτέρω, επισύρει την χρηματική ποινή των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ στην Π.Α.Ε., στην έδρα της οποίας διεξάγεται ο αγώνας, ως υπεύθυνη για την μη τήρηση των όρων που προβλέπονται από την παρούσα διάταξη.
β) Οι γηπεδούχες Π.Α.Ε. οφείλουν να διευκολύνουν τα ραδιοτηλεοπτικά και λοιπά συνεργεία τα οποία φέρουν άδεια της διοργανώτριας, προκειμένου αυτά να τελέσουν στο ακέραιο το έργο τους, τυχόν δε παρακώλυση τους από Π.Α.Ε. θα θεωρείται ως δυσφήμιση του αθλήματος και θα τιμωρείται σύμφωνα με τα άρθρα 25 & 26 του Π.Κ., όπως αυτά ισχύουν κάθε φορά.
γ) Νόμιμοι εκπρόσωποι των ΠΑΕ ή φυσικά πρόσωπα που αρνούνται ή παρεμποδίζουν με οποιοδήποτε τρόπο την εκτέλεση ή την ομαλή λειτουργία, που έχει ως αποτέλεσμα δυσμενείς οικονομικές συνέπειες της σύμβασης της διοργανώτριας ή των ΠΑΕ για ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα επιβάλλονται οι ποινές του άρθρου 29 του ΚΑΠ.
 4. Με την υπογραφή της παρούσας η ΠΑΕ μέλος της FOOTBALL LEAGUE, μεταβιβάζει το δικαίωμα της, που απορρέει από την παράγραφο 4 του άρθρου 84 του Νόμου 2725/99, όπως αυτός ισχύει σήμερα, στη FOOTBALL LEAGUE, προκειμένου αυτή να ενεργήσει για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΠΑΕ, αποποιούμενη  του δικαιώματος της, για ατομική διαπραγμάτευση.
5. Η Διοργανώτρια δύναται να καθορίζει την υποχρεωτικότητα προσχώρησης σε εν ισχύ συμβάσεις κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων (και τις σχετικές με αυτή συνοδευτικές – υποστηρικτικές συμβάσεις) σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 8 του Κ.Α.Π., όπως αυτό ισχύει σήμερα. Επίσης η Διοργανώτρια δύναται να καθορίζει τους γενικούς και ειδικούς κανόνες και να θέτει τις ανάλογες ποινές, όταν αυτοί παραβιάζονται, για κάθε θέμα που αφορά στην ραδιοτηλεοπτική μετάδοση των αγώνων της FOOTBALL LEAGUE.
6. Οι Π.Α.Ε. οφείλουν να διευκολύνουν το έργο των τεχνικών και παρουσιαστών των δικαιούχων καναλιών, παρέχοντάς τους χώρους και εξοπλισμό για την άριστή τηλεοπτική κάλυψη των μεταδόσεων. Ο Υπεύθυνος Τύπου της Π.Α.Ε. οφείλει να συνεργάζεται με τους υπεύθυνους των καναλιών για την παροχή χώρου μετάδοσης των αγώνων, ηλεκτρικού ρεύματος, στάθμευση και ασφάλεια τηλεοπτικού van, κ.α.
7. Οι Π.Α.Ε. οφείλουν να διαθέτουν για τη διοργάνωση των αγώνων τουλάχιστον 10 επαναφορείς μπάλας (ballboys) που θα στέκονται σε προκαθορισμένες θέσεις περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί απουσία των ballboys ή ταυτόχρονη, εσκεμμένη και επαναλαμβανόμενη επαναφορά πολλών μπαλών στον αγωνιστικό χώρο με συνέπεια την προσωρινή διακοπή του αγώνα, ο διαιτητής το αναγράφει στο Φύλλο Αγώνα και η ομάδα τιμωρείται με πρόστιμο που κυμαίνεται από δέκα έως πενήντα χιλιάδες ευρώ (2.000 – 5.000€) το οποίο επιβάλλεται από την Πειθαρχική Επιτροπή της FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ.

 

¶ρθρο 17

Χορηγίες FOOTBALL LEAGUE

 
          1. Η FOOTBALL LEAGUE δύναται να συνάπτει συμφωνίες με χορηγούς ή σπόνσορες για τον τίτλο των Πρωταθλημάτων της FOOTBALL LEAGUE, όπως επίσης και οποιουδήποτε άλλου προϊόντος είναι κάτοχος, καθώς και για την προβολή αυτών. Η απόφαση λαμβάνεται από το Δ.Σ της διοργανώτριας και σε περίπτωση μη τήρησης από τις ΠΑΕ των συμπεφωνημένων με τους χορηγούς, ορίζεται ως ποινική ρήτρα για την υπαίτια ομάδα ποσό μέχρι διακοσίων χιλιάδων ευρώ (200.000 ευρώ), με απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της FOOTBALL LEAGUE.
         2. Οι ΠΑΕ υποχρεούνται να προβάλλουν τους χορηγούς της FOOTBALL LEAGUE  σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα καθοριστούν με απόφαση της FOOTBALL LEAGUE και είναι υποχρεωμένες να τηρούν ανεπιφύλακτα τους όρους και τις προϋποθέσεις των όρων των υπογεγραμμένων συμβάσεων από τη Διοργανώτρια. Κάθε μέλος υποχρεούται να συμμορφώνεται με τα χορηγικά προγράμματα της  FOOTBALL LEAGUE .    
3. Οι ΠΑΕ οφείλουν να τηρούν όλες τις υποχρεώσεις απέναντι στους χορηγούς. Επίσης οφείλουν να προβάλλουν τα λογότυπα των χορηγών και συνεργατών της FOOTBALL LEAGUE, βάσει των προδιαγραφών που ισχύουν στις υπάρχουσες συμβάσεις.
4. Oι κυρώσεις σε βάρος των μελών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα αποφασίζονται από το Δ.Σ. της FOOTBALL LEAGUE  σύμφωνα με τα άρθρα 25 και 26 του Πειθαρχικού Κώδικα όπως αυτά ισχύουν κάθε φορά.
          Πλέον αυτών οι χορηγοί, με ευθύνη της γηπεδούχου ΠΑΕ, θα προβάλλονται με ηχητικό και οπτικό σήμα, πριν και κατά την διάρκεια του ημιχρόνου. Το σύνολο του χρόνου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4 λεπτά συνολικά για τα μηνύματα των χορηγών. 
          Ειδικότερα η προβολή του ηχητικού σήματος του χορηγού, όπως αναφέρεται παραπάνω, θα μεταδίδεται, με ευθύνη της γηπεδούχου ΠΑΕ, από τα μεγάφωνα του γηπέδου τουλάχιστον έξι (6) φορές και εντός του τελευταίου τετάρτου της ώρας πριν από την έναρξη του αγώνα και τουλάχιστον έξι (6) φορές κατά την διάρκεια του ημιχρόνου.
          Επίσης οι χορηγοί της FOOTBALL LEAGUE θα προβάλλονται, πριν την έναρξη του αγώνα, εντός του αγωνιστικού χώρου σύμφωνα με οδηγίες της Διοργανώτριας Αρχής..
5. Οι φωτορεπόρτερς και τα παιδιά για την επαναφορά της μπάλας, θα φέρουν αποκλειστικά καπέλο και γιλέκο με το σήμα χορηγού της FOOTBALL LEAGUE .
6. Εκτός από την αίθουσα ενημέρωσης συντακτών όπου πραγματοποιείται η συνέντευξη τύπου των αρχηγών και των προπονητών, ο δεύτερο ειδικό ενδιάμεσο χώρο συνεντεύξεων ποδοσφαιριστών που ονομάζεται Ουδέτερη (Μικτή) Ζώνη, ή Flash Interview τουλάχιστον ένας ποδοσφαιριστής από κάθε ομάδα υποχρεούται να δώσει ολιγόλεπτη συνέντευξη μετά το τέλος του αγώνα σε δημοσιογράφο του καναλιού που επιλέγει η FOOTBALL LEAGUE. Δεν επιτρέπεται η συνέντευξη ποδοσφαιριστή εντός της περιμέτρου του γηπέδου σε οποιαδήποτε άλλο σημείο εκτός από τον ήδη προκαθορισμένο χώρο της ουδέτερης ζώνης. Η εμπορική εκμετάλλευση της ουδέτερης ζώνης είναι αποκλειστική ευθύνη της FOOTBALL LEAGUE καθώς και η παραχώρηση του δικαιώματος της αυτού με σύμβαση σε άλλον φορέα.
Η ειδοποίηση του ποδοσφαιριστή γίνεται από τον παρατηρητή του αγώνα μέσω του εκπροσώπου της ομάδας. Τυχόν μη παρουσίαση του ποδοσφαιριστή θα συνεπάγεται την τιμωρία του μέχρι τέσσερις (4) αγωνιστικές αποκλεισμού από κάθε επίσημο αγώνα με απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της FOOTBALL LEAGUE, η δε ομάδα του ως συνυπεύθυνη με πρόστιμο μέχρι 20.000 ευρώ, με απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της FOOTBALL LEAGUE. Σε περίπτωση υποτροπής διπλασιάζεται το πρόστιμο.
7. H FOOTBALL LEAGUE είναι αρμόδια για την σύναψη συμφωνίας με ανάλογη εταιρεία για την παροχή μπάλας (επίσημη μπάλα πρωταθλήματος) με την οποία θα διεξάγονται όλοι οι αγώνες του Πρωταθλήματος της FOOTBALL LEAGUE. Οι όροι, προϋποθέσεις και το αντίτιμο για την απόκτηση του δικαιώματος προβολής μίας εταιρίας μέσω του τίτλου της επίσημης μπάλας πρωταθλήματος καθορίζονται με ειδική σύμβαση και είναι αποκλειστική ευθύνη της FOOTBALL LEAGUE .    
8. Σε περίπτωση που ΠΑΕ δεν θα εφαρμόζει τα παραπάνω, θα επιβάλλονται -μεταξύ άλλων- οι κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 29 του Κ.Α.Π., από την Πειθαρχική Επιτροπή της FOOTBALL LEAGUE.
9. Προκειμένου να προστατευθεί η ταυτότητα των εμπορικών σημάτων της FOOTBALL LEAGUE και των χορηγών και συνεργατών του Πρωταθλήματος όλες οι ΠΑΕ πρέπει να τηρήσουν τις προδιαγραφές που ισχύουν στις υπάρχουσες συμβάσεις.
10. Οι Π.Α.Ε. οφείλουν να σέβονται στο ακέραιο και να υλοποιούν κάθε συμβατική δέσμευση που έχει αναλάβει η “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ ”έναντι χορηγών, τηλεοπτικών φορέων και εν γένει κάθε αντισυμβαλλόμενου. Σε περίπτωση που λόγω παραβίασης τέτοιων προβλέψεων από Π.Α.Ε. επέλθει ζημία εις βάρος της “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ” (λ.χ. κατάπτωση ποινικών ρητρών, μείωση συμβατικού ανταλλάγματος κλπ) η σχετική ζημία θα μεταφέρεται στην υπαίτια Π.Α.Ε. από την οποία θα γίνεται η σχετική παρακράτηση από οποιοδήποτε καταβλητέο σε αυτή ποσό εξ οιασδήποτε αιτίας είτε (αν δεν επαρκεί το ποσό εκ της προαναφερθείσης παρακράτησης) δια της γέννησης ισόποσης απαίτησης της “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ ” κατά της υπαίτιας Π.Α.Ε. Σε περίπτωση που η υπαίτια ΠΑΕ δεν καταβάλλει άμεσα (εντός 7 εργασίμων ημερών από τη σχετική ειδοποίηση της «FOOTBALL LEAGUE» το ποσό της εν λόγω απαίτησης τότε το Δ.Σ. της “FOOTBALL LEAGUE” θα δύναται να αποφασίζει (πέραν της παρακράτησης κάθε μελλοντικά καταβλητέου ποσού εξ οιασδήποτε αιτίας) τον εφεξής μη ορισμό των αγώνων της υπαίτιας Π.Α.Ε. για όσο χρόνο η τελευταία δεν καταβάλει το συνολικό ποσό της οικείας απαίτησης.
11. Κάθε μέλος υποχρεούται να συμμορφώνεται με τα υφιστάμενα ή υπό εξελισσόμενη διαπραγμάτευση κεντρικά χορηγικά προγράμματα της “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ”. Οι αστικές και πειθαρχικές κυρώσεις σε βάρος των μελών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα αποφασίζονται από το Δ.Σ. της “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ”. Απαγορεύεται, σε κάθε περίπτωση, στα μέλη να συνάπτουν συμβάσεις χορηγίας ή συναφείς συμβάσεις διαφημιστικής προβολής, που παραβιάζουν κεντρικές αντίστοιχες συμβάσεις της “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ”. Η εν λόγω απαγόρευση ισχύει και για κεντρικές συμβάσεις χορηγίας ή διαφημιστικής προβολής της “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ” οι οποίες είναι υπό διαπραγμάτευση. Στην περίπτωση αυτή, οι Π.Α.Ε. οφείλουν να συμβουλεύονται και να λαμβάνουν την άδεια της “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ” πριν προβούν στη σύναψη σύμβασης χορηγίας ή διαφημιστικής προβολής που δύναται να έρχεται σε σύγκρουση με επικείμενη κεντρική σύμβαση χορηγίας.
12. Οι Π.Α.Ε. οφείλουν να τηρούν όλες τις συμβατικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο Μέγα Χορηγό, στον προμηθευτή επίσημης μπάλας του Πρωταθλήματος “FOOTBALL ΟΠΑΠ”, στους συνεργάτες, στους χορηγούς, στους υποστηρικτές και συμβατικά σχετιζόμενους με τη “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ”, αλλά και στους μελλοντικούς υποστηρικτές και συνεργάτες της “FOOTBALL LEAGUE OΠΑΠ”. Επίσης, οφείλουν να προβάλλουν τα λογότυπα των χορηγών, υποστηρικτών και συνεργατών της “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ” βάσει των προδιαγραφών που ισχύουν στις υπάρχουσες συμβάσεις.
13. Καμία Π.Α.Ε. – μέλος της “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ” δεν θα δύναται να συνάπτει σύμβαση συνεργασίας για την οποιαδήποτε προβολή ή/και διαφήμιση φυσικού ή νομικού προσώπου, που διεξάγει ή παρέχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο προϊόντα ή υπηρεσίες που δύνανται να χαρακτηρισθούν ως ανήκοντα στον εν γένει τομέα των τυχερών παιχνιδιών, πλην όμως της περίπτωσης φυσικών ή νομικών προσώπων που νομίμως θα δύνανται να προβούν σε τέτοιες ενέργειες σύμφωνα με άδεια που θα είναι σε ισχύ και που θα έχουν λάβει από τις ελληνικές εκάστοτε αρμόδιες Αρχές που θα επιτρέπει ενδεχόμενη λειτουργία τους στην Ελλάδα (ήτοι δια της παρούσης συνομολογείται «ρήτρα απαγόρευσης προβολής παράνομων ανταγωνιστών της ΟΠΑΠ Α.Ε.). Σε περίπτωση παραβίασης της ως άνω απαγόρευσης, θα καταπίπτει εις βάρος της υπαίτιας Π.Α.Ε. και υπέρ της “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ” ποινική ρήτρα ίση με το ήμισυ (50%) του υπολοίπου (μη εισέτι καταβληθέντος) ποσού τηλεοπτικών (και λοιπών χορηγικών) δικαιωμάτων που δικαιούται η υπαίτια Π.Α.Ε. εκ των συμβάσεων κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών και συναφών χορηγικών δικαιωμάτων για την αγωνιστική περίοδο εντός της οποίας σημειώθηκε η παραβίαση. Το εν λόγω ποσό θα αποδίδει η “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ” στην ΟΠΑΠ Α.Ε. Παράλληλα θα εφαρμόζεται εις βάρος της Π.Α.Ε. που παραβίασε την ως άνω αναφερόμενη απαγόρευση.
14. Οι Π.Α.Ε. οφείλουν εν γένει να τηρούν στο ακέραιο το σύνολο των συμβατικών δεσμεύσεων που προβλέπονται στις συμβάσεις κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών και συναφών δικαιωμάτων (καθώς και στις σχετικές αποφάσεις των καταστατικών οργάνων της “FOOTBALL LEAGUE OΠΑΠ”) ευθυνόμενες έναντι της “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ” και των λοιπών Π.Α.Ε. για οποιαδήποτε ζημία αυτών.
15. Σε περίπτωση που ΠΑΕ παραιτηθεί από το Πρωτάθλημα μεσούσης της περιόδου, η Διοργανώτρια Αρχή θα καταπίπτει εις βάρος της υπαίτιας Π.Α.Ε. και υπέρ της “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ” ποινική ρήτρα ίση με το ήμισυ (50%) του υπολοίπου (μη εισέτι καταβληθέντος) ποσού τηλεοπτικών (και λοιπών χορηγικών) δικαιωμάτων που δικαιούται η υπαίτια Π.Α.Ε. εκ των συμβάσεων κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών και συναφών χορηγικών δικαιωμάτων, την οποία θα δύναται η διοργανώτρια Αρχή να εισπράττει η ίδια από τον τηλεοπτικό φορέα και τους λοιπούς χορηγούς με την ανέκκλητη άδεια της υπόλογης ΠΑΕ, που χορηγείται ανεπιφύλακτα με την παρούσα. Το δικαίωμα αυτό της διοργανώτριας αρχής θα προηγείται και θα υπερισχύει κάθε δικαιώματος τρίτου εκδοχέα.
 
16. Είναι, σε κάθε περίπτωση, υποχρεωτική η προσχώρηση των προβιβαζομένων ομάδων σε εν ισχύ συμβάσεις κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων (και τις σχετικές με αυτή συνοδευτικές-υποστηρικτικές συμβάσεις). Σε αντίθετη περίπτωση η ομάδα που προβιβάζεται δεν θα εγγράφεται ως μέλος της διοργανώτριας. (άρθρο 7 παρ.8)
                                                        ¶ρθρο 18
Υποβολή ενστάσεων
 
          1. Ισχύουν γενικώς όλα όσα προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 23 του Κ.Α.Π., όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.
          2. Ένσταση για κακή διαιτησία απαγορεύεται.
          3.- Εξάλλου και σε ότι αφορά τα ποσά των παραβόλων υπέρ της FOOTBALL LEAGUE  για την συζήτηση των ενστάσεων καθορίζονται ως εξής:
Ø      Για αντικανονικότητα γηπέδου                                 350 ευρώ.
Ø      Για παράβαση διατάξεων αρθ. 12 του Κ.Α.Π.              350 ευρώ.
Ø      Για αντικανονική διακοπή αγώνα                              700 ευρώ
Ø      Για αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή             700 ευρώ
Ø      Για πλαστοπροσωπία ποδ/στή                                   350 ευρώ
Ø      Για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις                            350 ευρώ
Στα παραπάνω ποσά παραβόλων συμπεριλαμβάνεται και το τέλος λειτουργίας της Επιτροπής, το οποίο δεν επιστρέφεται με την έκδοση της απόφασης σε περίπτωση νίκης του ενισταμένου.
Στο πλαίσιο των Κανονισμών επιθυμούμε να επιστήσουμε ιδιαιτέρως την προσοχή σας στο εξής θέμα:
Η διαδικασία είσπραξης των κάθε είδους προστίμων, γίνεται εντός τριάντα (30) ημερών, στο ταμείο της Ε.Π.Ο. και για το λόγο αυτό η FOOTBALL LEAGUE  πρέπει να κοινοποιεί άμεσα στην ΕΠΟ, τις ποινές που επιβάλλει η Πειθαρχική Επιτροπή.
- 2014τέχει στο Πρωτάθλημα 2013
 
 
¶ρθρο 19
Πινακίδες αλλαγής παικτών
 
          1. Η χρησιμοποίηση των ηλεκτρονικών πινάκων για τις αλλαγές των ποδοσφαιριστών στην διάρκεια του αγώνα είναι υποχρεωτική  και η κάθε ΠΑΕ οφείλει να διαθέτει τέτοιον πίνακα με ευθύνη της.  Η εκτέλεση αυτής της υποχρέωσης ανατίθεται στον Τέταρτο διαιτητή και στους βοηθούς διαιτητή που δεν πρέπει να επιτρέπουν την αλλαγή ποδοσφαιριστή χωρίς τη χρήση των πινάκων. Ο παρατηρητής οφείλει να υπενθυμίσει στον Τέταρτο διαιτητή τη χρησιμοποίηση των ηλεκτρονικών πινάκων. Σε περίπτωση μη ύπαρξης ή βλάβης των ηλεκτρονικών πινάκων είναι υποχρεωτική η χρησιμοποίηση των πινακίδων (παλαιού τύπου). Ο αριθμός πρέπει να είναι γραμμένος και στις δύο όψεις της πινακίδας, καθώς επίσης και στη βάση της χειρολαβής. Αν γίνουν αλλαγές χωρίς να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρονικός πίνακας ή πινακίδες , η υπεύθυνη Π.Α.Ε. θα τιμωρείται πειθαρχικά.  
          2. Στις πινακίδες αλλαγής θα φέρεται αποκλειστικά διακριτικός τίτλος ή λογότυπο, επιλογής της διοργανώτριας αρχής.
 
 
 
¶ρθρο  20
Παροχές υπηρεσιών Π.Α.Ε.
προς εκπροσώπους του Τύπου
Ενημέρωση Συντακτών και Μ.Μ.Ε
 
          1. Η γηπεδούχος Π.Α.Ε. υποχρεούται να παρέχει  κάθε είδους διευκόλυνση προς τους εντεταλμένους δημοσιογράφους για την απρόσκοπτη άσκηση του επαγγέλματός των. Σε κάθε περίπτωση εξάλλου, η γηπεδούχος Π.Α.Ε. δεσμεύεται και οφείλει να τηρεί τις αποφάσεις και τις οδηγίες της FOOTBALL LEAGUE  που θα εξειδικεύουν και θα ρυθμίζουν λεπτομερώς τα σχετικά με την είσοδο και ταξιθέτηση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, για την διεκπεραίωση του έργου των.
2. Οι Π.Α.Ε. οφείλουν να επιτρέπουν την είσοδο στους κατόχους δημοσιογραφικών καρτών που εκδίδουν η Ε.Σ.Η.Ε.Α. και οι αντίστοιχες αναγνωρισμένες δημοσιογραφικές Ενώσεις (π.χ. Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ, Ε.Σ.Η.Ε.Π.ΗΝ) καθώς και ο Π.Σ.Α.Τ.. Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσιογράφοι κάτοχοι των ανωτέρω ταυτοτήτων έχουν το δικαίωμα εισόδου στα δημοσιογραφικά θεωρεία, στην αίθουσα Συνέντευξης Τύπου και στη μικτή ζώνη. Οι Π.Α.Ε. οφείλουν να διευκολύνουν το έργο των δημοσιογράφων, παρέχοντας θέσεις εργασίας, εξοπλισμό και πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet) για την άρτια δημοσιογραφική κάλυψη των αγώνων.
3. Η τηλεοπτική κάμερα του εκάστοτε συνεργαζόμενου καναλιού δεν επιτρέπεται να βρίσκεται εντός του διαδρόμου των αποδυτηρίων παρά μόνο στους προκαθορισμένους χώρους για το flash interview.
4. Για την καλύτερη και πληρέστερη πληροφόρηση των φιλάθλων μετά την λήξη κάθε αγώνα ο προπονητής και ο αρχηγός κάθε ομάδας θα προσέρχονται, σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο από τη γηπεδούχο Π.Α.Ε., για τη συνέντευξη Τύπου.
Ο χώρος αυτός φέρει όλα τα λογότυπα (διαφημιστικά) της γηπεδούχου ΠΑΕ καθώς επίσης και διακριτικά λογότυπα χορηγών της FOOTBALL LEAGUE .
O προπονητής κάθε ομάδας δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τον βοηθό του ή εκπρόσωπο της ομάδας. Ο αρχηγός κάθε ομάδας μπορεί να αντικατασταθεί και από έναν εκ των ποδοσφαιριστών που μετείχαν στον αγώνα. Στον παραπάνω χώρο επιτρέπεται η είσοδος και παραμονή μόνο εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε. και δύο εκπροσώπων των διαγωνιζομένων ομάδων. Ο παρατηρητής τηλεοπτικών και σε περίπτωση απουσίας ο παρατηρητής αγώνα,  είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της τάξης και των όρων και προϋποθέσεων που θεσπίζονται από την παρούσα διάταξη και υποβάλλουν σχετική έκθεση στη διοργανώτρια.
Συντονιστής της συνέντευξης Τύπου ορίζεται ή ο έφορος δημοσίων σχέσεων ή ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της γηπεδούχου Π.Α.Ε. Για την χρήση της ουδέτερης ζώνης εφαρμόζονται οι όροι και οι διατάξεις του άρθρου 20 της παρούσας. 
          5. Ειδικότερα απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο αποδυτηρίων διαιτητών, οποιουδήποτε διοικητικού μέλους ή παράγοντα εκ των αναγραφομένων στο Φύλλο Αγώνα πλην του αρχηγού της ομάδος και μόνο για την υποβολή ενστάσεων κατά τις κείμενες διατάξεις.
          6. Στον χώρο που διεξάγεται η συνέντευξη τύπου  και μπροστά ακριβώς από τα μικρόφωνα, θα τοποθετείται αποκλειστικά διακριτικός τίτλος ή  τίτλοι ή λογότυπα, επιλογής της διοργανώτριας (FOOTBALL LEAGUE ).
          7. Σε περίπτωση μη εμφάνισης του προπονητή ή του αρχηγού της ομάδας ή του αντικαταστάτη αυτού και μη τήρησης των προαναφερομένων υποχρεώσεων, επιβάλλονται από την Πειθαρχική Επιτροπή της διοργανώτριας οι προβλεπόμενες από τους οικείους κανονισμούς ποινές.
 
 
¶ρθρο 21
Δίκαιο Παιχνίδι - (Fair - Play)
 
          Καθιερώνεται από την ΕΠΟ σε συνεργασία με τη FOOTBALL LEAGUE, και για την αγωνιστική περίοδο 2015-2016, βραβείο "Fair Play" όπως αυτό τυχόν εγκριθεί από το Δ.Σ. της FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ. Το σύστημα αξιολόγησης το οποίο βασίζεται στο αντίστοιχο  σύστημα της UEFA, περιλαμβάνει τη βαθμολόγηση των ομάδων στα ακόλουθα κριτήρια:
 
1. Κόκκινες και Κίτρινες Κάρτες
2. Θετικό παιχνίδι
3. Σεβασμός προς Αντιπάλους
4. Σεβασμός προς Διαιτητές
5. Συμπεριφορά των Επισήμων
6. Συμπεριφορά του Κοινού
 

¶ρθρο 22

Συμμετοχή ποδοσφαιριστών - Προπονητές

 
Στο Πρωτάθλημα της FOOTBALL LEAGUE αγωνιστικής περιόδου 2015-2016
θα μετέχουν υποχρεωτικώς για τις αδειοδοτημένες ομάδες σε όλη τη διάρκεια του αγώνα έξι (6) ποδοσφαιριστές που έχουν το δικαίωμα να αγωνίζονται στις  Εθνικές Ομάδες .
Ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός μη κοινοτικών ποδοσφαιριστών στην ενδεκάδα κάθε αδειοδοτημένης ομάδας: τρεις (3) ποδοσφαιριστές.  
 
Για τις μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ ισχύουν τα κάτωθι:
 
Ø      Υποχρεωτική συμμετοχή επτά (7) ποδοσφαιριστών σε όλη τη διάρκεια του αγώνα που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται στις εθνικές ομάδες.
Ø      Επιτρέπεται ως ανώτατο όριο στη δύναμη κάθε μη αδειοδοτημένης ΠΑΕ, η ύπαρξη οκτώ (8) ποδοσφαιριστών που ΔΕΝ έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται στις εθνικές ομάδες (αναλογία αλλοδαπών και κοινοτικών σε συμφωνία με τα οριζόμενα στον ΚΑΠ).
Ø      Οι μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ τίθενται αυτόματα σε καθεστώς επιτήρησης σύμφωνα με τα πρότυπα του FINANCIAL FAIR PLAY της UEFA και της Επιτροπής Αδειοδότησης της ΕΠΟ.
 
Για τους προπονητές ισχύουν τα κάτωθι:
α) Οι ΠΑΕ υποχρεούνται να προσλαμβάνουν προπονητές κατόχους διπλώματος αναλόγου των αναφερομένων στο άρθρο 6 παρ.1 του κανονισμού προπονητών ποδοσφαίρου 2015.
β) Προπονητής και τυχόν βοηθός/βοηθοί προπονητή, οι οποίοι δεν κατέχουν νόμιμα το δελτίο πιστοποίησης προπονητή, απαγορεύεται να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο (τεχνική περιοχή), να παραμείνουν σε αυτόν και να δίδουν οδηγίες στους ποδοσφαιριστές. Ο έλεγχος διενεργείται από τους διαιτητές του αγώνα σύμφωνα με το ΚΑΠ.
γ) Προπονητής και τυχόν βοηθός/οί προπονητής απαγορεύεται να εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο (τεχνική περιοχή) και να παραμένουν εκεί με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα, χωρίς να έχουν τις προϋποθέσεις που ο Κανονισμός Προπονητών ορίζει.
 

¶ρθρο 23

Καταπολέμηση DOPING
         
1. Για τα θέματα φαρμακοδιέγερσης (doping) ισχύουν όσα αναφέρονται στους οικείους κανονισμούς της Ε.Π.Ο.
2. Κάθε αθλητική εγκατάσταση όπου διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες της “FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ” πρέπει να διαθέτει έναν επαρκώς εξοπλισμένο χώρο, ο οποίος θα χρησιμοποιείται ως Σταθμός Ελέγχου Doping σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Κ.Α.Π. και του Κανονισμού Ασφαλείας & Προστασίας των Αγώνων που εκδίδεται από την Ε.Π.Ο.
3. Οι Π.Α.Ε. οφείλουν να διαθέτουν θέσεις στην κερκίδα για τους εκπροσώπους του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. με δυνατότητα πρόσβασης στον αγωνιστικό χώρο και στα αποδυτήρια προκειμένου να εκτελούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους.
 ¶ρθρο 24
Υπηρεσίες Διαιτητών
 
1. Σε ό,τι αφορά στους διαιτητές, στους βοηθούς τους και στους παρατηρητές, από την ώρα άφιξής τους στο γήπεδο, η γηπεδούχος Π.Α.Ε. οφείλει με δικό της προσωπικό να εφαρμόζει όσα αναφέρονται στον Κανονισμό Γηπέδων και Ασφάλειας και Προστασίας των Αγώνων της Ε.Π.Ο., και ειδικότερα να τους υποδέχεται, να τους καθοδηγεί στα αποδυτήρια και να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους. Το σημείο άφιξης των διαιτητών πρέπει να είναι καθορισμένο και προστατευμένο με ειδική περίφραξη.
2. Δεν επιτρέπεται η παρενόχληση των διαιτητών σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που στα αποδυτήρια των διαιτητών εισέλθει αξιωματούχος των διαγωνιζομένων ομάδων ο οποίος δεν δικαιούται να εισέλθει βάση των κανονισμών, ο διαιτητής οφείλει όπως αναγράψει ρητά οποιαδήποτε σχετική όχλησή του στο Φύλλο Αγώνα, επί ποινή παραπομπής αυτού στην Κ.Ε.Δ. και αποκλεισμού του για τουλάχιστον δύο (2) μήνες. Μετά το τέλος του αγώνα, η γηπεδούχος Π.Α.Ε. οφείλει να διατηρήσει το σημείο αναχώρησης των διαιτητών προστατευμένο.
3. α) Σύμφωνα με το άρθρο 54 του Κανονισμού Διαιτησίας η αποζημίωση διαιτησίας ανά αγώνα βαρύνει τη γηπεδούχο ομάδα. Ειδικά για την αποζημίωση διαιτησίας, η γηπεδούχος ομάδα οφείλει να εξοφλεί τον διαιτητή με τραπεζική επιταγή επ’ ονόματι του.
   β) Τα λοιπά έξοδα διαιτησίας καταβάλλονται υποχρεωτικά μετρητοίς πριν την έναρξη του αγώνα. Σε περίπτωση μη τήρησης της παρούσας (β) διάταξης και της παραπάνω (3α) διάταξης, ο διαιτητής δεν διεξάγει τον αγώνα.
4. O διαιτητής πρέπει να διαβιβάσει, υποχρεωτικά εντός χρονικού διαστήματος δύο (2) ωρών από τη λήξη του αγώνα, στη διοργανώτρια και στην ΚΕΔ με τηλεομοιοτυπία (fax) άμεσα το Φ.Α. Την επομένη δε να αποστείλει με υπηρεσία ταχυμεταφοράς (courier) το ΦΑ στη διοργανώτρια.
¶ρθρο 25
Νομική φύση της προκήρυξης
           Με την αποδοχή της προκήρυξης αυτής συντελείται σύμβαση η οποία και δεσμεύει αμοιβαία τις Π.Α.Ε και τη FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ τόσο ως προς όλους τους όρους αυτής, όσο και ως προς τις  διατάξεις των κανονιστικών κειμένων στις οποίες παραπέμπει. Προσβολή κατά όρων της προκήρυξης είναι νομικά ανίσχυρη και τυχόν υποβολή τους τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού άρθρου του ΚΑΠ με απόφαση του Δικαστικού Οργάνου. Η παρούσα προκήρυξη καθώς και ο Κανονισμός Διεξαγωγής Πρωταθλήματος ισχύουν συμπληρωματικά του ΚΑΠ, του Πειθαρχικού Κώδικα και των λοιπών κανονιστικών κειμένων του άρθρου 1 της παρούσης.
¶ρθρο 26
Τελική διάταξη
           Κάθε τι που δεν προβλέπεται από την προκήρυξη αυτή, ή αμφισβητείται η ερμηνεία ρητού όρου της, θα επιλύεται ή ερμηνεύεται αντίστοιχα με απόφαση του Δ.Σ. της FOOTBALL LEAGUE, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Α.Π ή του Καταστατικού της ΕΠΟ και της FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ ή και των  Κανονισμών της ΕΠΟ και της FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ ή των λοιπών κανονιστικών κειμένων που ρητώς αναφέρονται στο άρθρο 1 της παρούσης.
          Η παρούσα εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της FOOTBALL LEAGUE την 17-08-2015 και απαιτείται η έγκριση από την ΕΠΟ σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Α.Π
Για τη FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ
Ο Πρόεδρος
Σπύρος Καλογιάννης
 
Football League
Θ Ομάδα B
1 ΑΕΛ Π.Α.Ε. 78
2 ΑΟ ΚΑΣΣΙΟΠΗ 75
3 ΤΡΙΚΑΛΑ 67
4 ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ 61
5 ΛΑΜΙΑ ΠΑΕ 59
6 ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ 51
7 ΚΑΛΛΙΘΕΑ 46
8 ΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤ 45
9 ΠΜΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ 43
10 ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ 43
11 ΑΧΑΡΝΑΙΚΟΣ ΑΟ 42
12 ΧΑΝΙΑ Α.Ο. 41
13 ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΠΑΕ 41
14 ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ 35
15 ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΠΑΕ 31
16 ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ 2005 25
17 ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β. -6
18 ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ Γ.Σ. ΠΑΕ -6
αναλυτικά » 
FIFA UEFA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ